Highlands Escape by Benn+Penna

Highlands Escape is a ‘reading room’ that was added to a remote property in the NSW Southern Highlands which already included two other pavilions for sleeping and living. Described as being  “pill-shaped” – the reading room is connected to the living and sleeping pavilions by a new path and awning. 

The pavilion's curved wall is intended to give the space "a sense of looping endlessness" that is reinforced by a bookcase that follows the form of the inner surface. "Internally, the atmosphere is one of contemplation and rest, with relatively small window apertures and a bookshelf wrapping the space in what feels like a thick wallpaper of books" explained Benn+Penna's, Andrew Benn. 

Located in a remote area that is accessible only by 4WD, Highlands Escape is clad entirely in COLORBOND® steel in the colour Shale Grey™. This material selection forms "part of the design solution to help protect against its bushfire-prone surroundings, and nestle gently with its ever-changing natural landscape", said Mr Benn. He continued, "The selection also complements the sleeping and living structures, and the neutral palette has been continued inside the space to give a sense of balance and calm."

Location
Barragorang Valley
State
NSW
Architect
Photography
Product Applications
Walling
Materials

The colours shown have been reproduced to represent actual product colours as accurately as possible. However, we recommend checking your chosen colour against an actual sample of the product as varying light conditions, screens and devices may affect colour tones and finishes. We recommend contacting your preferred supplier to confirm colour availability for your selected product and the most suitable material for your project. The content of these articles are based on statements made by the sources listed and are a reflection of their views and experience. Same/similar results are not guaranteed for each user and outcomes may vary across projects.